Kiermasz warzywno-owocowy

18.10.2018 Działo się, oj działo! Na surowo, gotowane i pieczone, krojone i blendowane, na ciepło i na zimno, w wydaniu swojskim i orientalnym – warzywa i owoce zagościły ponownie w ZST. Wszystko to w ramach kiermaszu warzywno-owocowego, organizowanego po raz trzeci przez Szkolne Koło Ekologiczne ZST.

Wszystko po to, żeby przypomnieć prawdę starą jak świat: warzywa są podstawowym i niezbędnym elementem zdrowej diety. Wszyscy o tym wiemy a jednak tak chętnie zastępujemy je produktami mającymi katastrofalne konsekwencje dla naszego zdrowia. W szkole na przerwach królują przesolone chipsy, przesłodzone napoje, w kanapkach kancerogenne wędliny. A tymczasem organizm potrzebuje witamin, błonnika, mikro i makroelementów, których w tych produktach nie ma. Są za to w ogromnej ilości własnie w warzywach i owocach. O najnowszych wskazaniach i odkryciach dietetyków, popartych wieloletnimi badaniami pisaliśmy już tutaj : https://www.zst-tarnow.pl/kiermasz-warzywno-owocowy-w-zst/ . Dzisiaj przedstawimy krótko wybranych bohaterów czwartkowego stołu:

Rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, itp.) –Jedną z ich najważniejszych zalet jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Rośliny strączkowe stanowią też dobre źródło białka (20-35 procent, czyli tyle co w mięsie), które w połączeniu z innymi białkami roślinnymi doskonale zastępuje te pochodzenia zwierzęcego. Strączki dostarczają też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie, są bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas. Zawierają witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Mają też sporo antynowotworowych przeciwutleniaczy i fitoestrogenów. Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Nasiona strączkowe są zasadotwórcze i świetnie neutralizują zakwaszające działanie mięsa czy jajek. Na kiermaszu można było je znaleźć w dwóch rodzajach hummusu: tradycyjnym cieciorkowym oraz łagodniejszym, fasolowym. Serwowane przez nas falafele to też w około 90 procentach cieciorka. 1

Dynia – ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, ze względu na dużą ilość błonnika, który oczyszcza jelita z zalegających tam resztek pokarmu. Idealna dla osób dbających o linię – nie ma w niej grama tłuszczu. Jest rewelacyjnym źródłem karotenu, który wpływa korzystnie na stan i kolor skóry, a także przyswajanie witamin. Zaledwie 100 gram dyni zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i zawiera tylko 32 kalorie. Na kiermaszu można było spróbować zupy dyniowej, dyni pieczonej (w towarzystwie pieczonej marchewki, buraka i rzepy), dynia pojawiła się też w koktajlach, naleśnikach oraz w sosie do ‘resztkowej’ sałatki z pieczonego kalafiora serwowanej w piątek. 2

Jarmuż – Amerykanie już dawno okrzyknęli tę roślinę mianem Super Food. Na blogach osób promujących zdrowe odżywianie gra on jedną z głównych ról. Dlaczego? Zawiera bardzo dużo wapnia, chlorofil, karoten, witaminy K, A i C, witaminy z grupy B, poza tym dużo antyoksydantów i sulforafan mający właściwości przeciwnowotworowe. Na kiermaszu podawaliśmy go w tortilli z falafelem oraz w sałatkach i koktajlach. 2

Rzepa – Kiedyś jadano ją zamiast kartofli, ugotowana lub upieczona traci swoją charakterystyczną goryczkę, o czym można się było przekonać na kiermaszu, gdzie była jednym z bohaterów warzyw pieczonych. Ma w sobie dużą dawkę błonnika i wiele witamin, w tym A, C, E i K. Są to antyoksydanty, dzięki którym stajemy się odporniejsi na infekcje i czynniki rakotwórcze, dłużej też zachowujemy młodość. Ważnym składnikiem rzepy jest chroniąca oczy luteina, o której powinny pamiętać osoby spędzające dużo czasu przed komputerem. Pieczona rzepa pojawiła się też w kolorowych naleśnikach. 2

Pieczarki – są niskokaloryczne, w 90-95% składają się z wody, w 100 g świeżej masy zawierają około 3g białka, 0,3g tłuszczu i 3g węglowodanów. W pieczarkach znajduje się błonnik w postaci beta-glukanów, które mają zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi i normowania poziomu glukozy. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (lepszym niż większość warzyw), szczególnie ryboflawiny (wit. B2), niacyny (wit. B3) i kwasu pantotenowego (wit. B5). Zawierają też kwas foliowy (wit. B9) i kobalaminę (wit. B12). Cennymi związkami bioaktywnymi w pieczarkach są: lektyny, które działają przeciwnowotworowo, przeciwutleniacze (katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy i rutyna), tyrozynaza – białko chroniące DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, ergosterol hamujący rozwój komórek raka piersi, sprzężony kwas linolowy CLA i polisacharydy o właściwościach leczniczych. Na kiermaszu serwowaliśmy bruschettę z pieczarkami. 1

To tylko niektóre z warzyw, które gościły na kiermaszu. Mamy nadzieję, że smakowały wam potrawy wyczarowane przez naszych zdolnych kulinarnych magików. Przepisy na większość z nich znajdziecie w załączniku ‘Menu’. Życzymy wielu własnych, udanych eksperymentów w kuchni!

Serdeczne podziękowania dla czarodziejów smaku, bez których kiermasz nie miałby szans zaistnieć. Byli to:

kl. 4A:

Filip Biś

Monika Janiga

Katarzyna Łachut

Magdalena Mędala

Natalia Patulska

Monika Rzepka

Joanna Witek

Beata Żaczek

kl.3A

Oliwia Baradziej

Ewa Kieć

kl.1T/E

Daria Filipczak

Iwona Kupisz

(kolejność alfabetyczna)

Organizatorzy: Beata Kotaś i Alicja Skaza (Szkolne Koło Ekologiczne)

1 www.poradnikzdrowie.pl

2 Magazyn Moda na Zdrowie nr 10, październik 2018

Menu